Blir dina gurkor beska? Bitterhet hos gurka orsakas av flera gener och är plantans försvar mot ohyra. Ämnet som bildas heter cucurbitacin och är svagt giftigt, så ät aldrig en besk gurka, inte heller i inläggningar. Då kan du bli magsjuk.
Varför blir då vissa gurkor beska?
Många tror att bittra gurkor kan komma av att olika gurksorter pollinerat varandra, men det är en seglivad myt. Korspollinering kan ge beskhet hos nästa generation gurkor om man tar egna frön, men årets frukt påverkas inte. Det värsta som kan hända är att du får frön i en sort som normalt ska sakna frön, men smaken är som vanligt.
Det vanligaste skälet till bitterhet hos gurka är i stället stress. En planta som mår perfekt brukar bara ge söta, goda frukter. Det kan finnas många skäl till stressen. Den kan ha odlats t.ex. för kallt, för torrt, för hett, för trångt. Även ohyra kan stressa plantan.
Ett tips är alltså att se till att plantan har optimala temperaturer (mellan ca 25-30 på dagen, inte under 15 på natten) och att den aldrig torkar ut. Enklast klarar man detta i växthus med automatisk bevattning och temperaturhållare, men det kostar ju därefter...
Vissa gurksorter blir lättare beska än andra, framför allt äldre sorter som Västeråsgurka, Baby och kinesisk slanggurka. Ett annat sätt är därför att enbart odla bitterfria gurkor. Såna sorter kan inte bli beska hur man än bär sig åt eftersom de saknar gen för bitterhet. De kostar ofta en slant för fröpåsen och man får inte många frön, men det är det värt tycker jag!
- Bitterfria slanggurkor för växthuset är t.ex. Bella, Max, Futura, Lousia.
- Bitterfria snacksgurkor är t.ex. Piccolini och Iznik.
- Bitterfri druvgurka för friland är t.ex. Profi.
- Bitterfri slanggurka för friland är t.ex. Marketmore.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar