Translate

Slipp beska gurkor

Blir dina gurkor beska? Bitterhet hos gurka orsakas av flera gener och är plantans försvar mot ohyra. Ämnet som bildas heter cucurbitacin och är svagt giftigt, så ät aldrig en besk gurka, inte heller i inläggningar. Då kan du bli magsjuk.

Varför blir då vissa gurkor beska? 

Många tror att bittra gurkor kan komma av att olika gurksorter pollinerat varandra, men det är en seglivad myt. Korspollinering kan ge beskhet hos nästa generation gurkor om man tar egna frön, men årets frukt påverkas inte. Det värsta som kan hända är att du får frön i en sort som normalt ska sakna frön, men smaken är som vanligt.

Det vanligaste skälet till bitterhet hos gurka är i stället stress. En planta som mår perfekt brukar bara ge söta, goda frukter. Det kan finnas många skäl till stressen. Den kan ha odlats t.ex. för kallt, för torrt, för hett, för trångt. Även ohyra kan stressa plantan.

Ett tips är alltså att se till att plantan har optimala temperaturer (mellan ca 25-30 på dagen, inte under 15 på natten) och att den aldrig torkar ut. Enklast klarar man detta i växthus med automatisk bevattning och temperaturhållare, men det kostar ju därefter...

Vissa gurksorter blir lättare beska än andra, framför allt äldre sorter som Västeråsgurka, Baby och kinesisk slanggurka. Ett annat sätt är därför att enbart odla bitterfria gurkor. Såna sorter kan inte bli beska hur man än bär sig åt eftersom de saknar gen för bitterhet. De kostar ofta en slant för fröpåsen och man får inte många frön, men det är det värt tycker jag!

  • Bitterfria slanggurkor för växthuset är t.ex. Bella, Max, Futura, Lousia. 
  • Bitterfria snacksgurkor är t.ex. Piccolini och Iznik.
  • Bitterfri druvgurka för friland är t.ex. Profi.
  • Bitterfri slanggurka för friland är t.ex. Marketmore.
Överst t.v. Marketmore, överst t.h. Profi, nederst slanggurkan Bella.

En annan fördel med de här sorterna är att alla utom Marketmore är så kallat partenokarpa, dvs. de får frukt på honblommorna och behöver inte pollineras. På en enda planta kan man då få uppåt 30-40 gurkor!

Vad gör man då om skadan är skedd och man odlat en sort med benägenhet att bli bitter? Finns det husmorsknep att få gurkorna goda? 

Det tråkiga svaret är nej… Jag odlade en gång Västeråsgurka och testade då alla husmorstips man kan tänka sig för att få frukten ätlig: salta, sockra, skala, lägga i ättika, plocka tidigt, vattna mer, etc etc. INGET funkade. Mitt råd om du valt ”fel” sort är därför att snarast så även en bitterfri sort som ”backup”. De växer ju så snabbt att det sällan är försent att så en omgång till. Så slipper du oroa dig vid varje smakprov om din mun ska fyllas med äcklig beska eller god gurksmak. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook