Torkad svamp är trevligt att ha i skafferiet och ger god smak till vinterns såser, soppor och grytor. Torkas den på rätt sätt håller den i princip hur länge som helst.
Så här torkar du svamp som håller "i evighet":
- Skiva svampen mycket tunt, gärna med osthyvel, och torka på låg temperatur i en bra svamptork. De dyrare torkarna är faktiskt värda pengarna eftersom de håller en jämnare temperatur. Det ska bli knastertorr på max 1-2 dygn, annars försämras hållbarheten.
- Det går även att torka svamp i rumstemperatur eller utomhus om du inte har för hög luftfuktighet, men se till att den ligger mycket luftigt! Ett smart sätt är att sträcka ut myggnät eller fiberduk mellan två stolar, eller över en torkställning för tvätt, och bre ut svampen glest på nätet. En fläkt under snabbar på förloppet.
- När svampen är knastertorr: lägg i lufttäta burkar och förvara svalt, t.ex. i ett skafferi.
- Du kan även mixa den torkade svampen till ett smakrikt svampmjöl!
- Om svampen blir svart har något blivit fel. Värmen var för hög eller torkningen tog för lång tid. Kassera sådan svamp. Det är inte värt risken att bli magsjuk!
Torka inte svamp så här:
- På tidningspapper. Fukten hålls kvar i pappret och torkningen tar längre tid. Då hinner svampen ibland bli dålig och du kan bli magsjuk av den.
Om du måste torka på papper, välj i så fall bakplåtspapper. Men nät är bäst, se ovan. - I ugn. Temperaturen blir för hög och svampen tillagas vilket försämrar både smak och hållbarhet.
- På snöre. Förr trädde man ofta svamp på ett långt snöre och torkade i köket. Det kan funka om man har ett varmt och torrt kök, men det är ett mer osäkert sätt än i svamptork eller på nät.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar