Här kommer en radda tips hur du bäst tar hand om dina äpplen.
- Till att börja med, se till att äpplena är mogna innan du plockar. De ska gå att lossa lätt från trädet, och om du klyver dem är kärnorna bruna. Det går att eftermogna äpplen inomhus men de smakar mycket bättre om de är mogna vid plockning!
Användningsområden för äpplen
- Äpplen är gott i pajer, som kräm, äppelmos och i många maträtter. Tärna ner ett äpple när du gör köttgrytor, soppor, pastasåser, potatissallad, grönsallad osv.
- Rivet äpple kan blandas i bröd- och bulldeg eller användas i coleslaw.
- Låt en skål uppskurna äpplen stå framme som nyttigt snacks/mellanmål. Om du droppar över pressad citron behåller de färgen och blir inte bruna.
- Grillade äpplen med honung eller sirap är mums! Strö lite hackad mandel över som pricken över i.
- Gör kanderade äpplen (kallas även knäckäpplen), såna som sitter på en pinne och säljs på vissa marknader.
- Gör äppelmust. Det finns många musterier dit du kan lämna in äpplena och få tillbaka god, hälsosam must om du inte kan/vill göra egen.
- Skänk bort till grannar, vänner, kolleger och kanske spara lite till fåglar, älgar och andra djur!Kanderade äpplen
Förvaring av äpplen
- Äpplen du vill spara och äta som de är kan förvaras i svalt skafferi eller ännu hellre kylskåp om du har plats. De kan också förvaras utomhus under tak om det är frostfritt.
- Helst bör de lindas in ett och ett i tidningspapper för att inte sprida mögel till sina "grannar" om ett blir dåligt, men jag brukar inte orka det utan sprider dem glest i en låda eller kartong med äggkartonger eller tidningar emellan.
Olika sätt att förvara äpplen
Frysa in
- Äpplen lämpar sig bra att frysa, de blir lika goda som färska i paj, kräm och kakor. Enda nackdelen är att de kan få lite tråkigare färg.
- Innan frysningen: skär i klyftor, sockra eventuellt lite och strö på kanel så de ser trevligare ut.
- Fyll plastpåsar och tryck ut till platta paket så tar de mindre plats i frysen.
Torka
- Torkade äpplen är gott som godis eller på gröten/flingorna. Skär tunna skivor och torka på myggnät, eller i ugn på ca 100-150 grader med luckan öppen. I ugn tar det ett par timmar, i rumstemperatur kanske ett dygn.
- Du kan också göra hängtorkade äppelringar, det gjorde alltid min mamma när jag var liten. Först tryckte hon ut kärnhuset med en urkärnare, sen skivade hon tunna ringar som hängdes på långa trådar.
- De torkade äpplena förvaras bäst i en burk i skafferiet, torrt och svalt.
Äpplen på tork i solen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar