I ett tidigare inlägg skrev jag om hur man smidigt kan skiva svamp på osthyveln. Här kommer fler svamptips, både kring plockning, rensning, tillagning och hur man lär sig nya arter.
Plockning och rensning:
- Plocka svamp i korg, nätpåse eller pappkasse, inte plastpåse. Svamp är känslig och blir snabbt dålig, och kan orsaka magbesvär när man sedan äter den. Jag har därför alltid en nätpåse redo i fickan när jag promenerar på hösten ifall jag skulle hitta något oväntat.
- Svamp är som sagt ett känsligt livsmedel. Tillaga så snart som möjligt efter att du kommit hem, och förvara i kylskåp tills dess.
- Grovrensa svampen redan i skogen! Ofta finns ägg och larver som hinner sprida sig innan man hunnit börja rensa. Har du ingen kniv med dig kan du bryta av den jordiga biten av foten med fingrarna, och sedan nypa bort angripna delar av hatten.
- Det går bra att skölja svampen ren, det är en myt att smaken försvinner av detta. Enda nackdelen är att det kan ta längre tid att koka bort vätskan vid tillagning sedan.
Tillagning:
- Skär svampen smått och stek länge - särskilt svårsmälta soppar som björksopp och andra strävsoppar. Minst 20 minuter är rekommendationen, men jag steker närmare en timme, ibland längre - på svag värme, förstås. Då blir svampen knaprig och mycket smakrik, precis som jag vill ha den!
- Så här gör jag:
- Jag börjar med att strö salt över, och kokar bort vätskan i en stekpanna på medelvärme.
- Sen tillsätter jag en rejäl klick smör och sänker värmen. Jag kör på 5:an på min spis (som har max 9). Jag steker tills riktigt knaprigt och rör om då och då.
- När svamparna är klara smakar de ljuvlig gott på en skiva bröd. Kanske med ett glas rött vin till, om man dricker det, eller en god kopp te!
Lära sig nya svampar:
- Vill du veta vilken sorts svamp du hittat och om den är ätlig? Kanske lära dig fler sorter? Ett sätt är att gå en svampkurs med en duktig svampkonsulent. Men du kan lära dig själv också. På nätet finns gratissidan svampguiden.se, jag kan även rekommendera Nya Svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund.
OBS! Använd en modern svampbok. Äldre litteratur innehåller ofta felaktigheter om giftighet, och många sorter som man åt förr vet vi idag är hälsofarliga. - Du kan också gå med i Facebookgruppen Svamp-klapp eller Vilken svamp. Där finns massor av otroligt kunniga mykologer och andra svampexperter som ställer upp och svarar på frågor om svamp nästan dygnet runt. Ta fina, tydliga utomhus-foton på din svamp och lägg ut din fråga i gruppen.
- Om du misstänker att ett djur eller en människa fått i sig giftig svamp är Svamp-klapp extremt snabba med hjälp, och du bör även kontakta Giftinformationscentralen på https://giftinformation.se/ eller telefon 010-456 6700.
PS. Det är aldrig farligt att röra vid giftig svamp, den är bara farlig om den sväljs ner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar