(Det måste inte vara kesella, det går lika bra med fil, gräddfil, creme fraiche eller någon annan filprodukt. Det är syrligheten man vill åt!)
Ingredienser:
50 g jäst
2 påsar saffran (1 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
2,5 dl kesella eller annan fil
50 g jäst
2 påsar saffran (1 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
2,5 dl kesella eller annan fil
150 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl-16 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite av sockret. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt, ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, rumsvarmt smör, salt och ägg. Tillsätt mjölet och arbeta samman degen. Ta den mindre mängden mjöl om det går, ju kladdigare deg desto saftigare lussekatter!
Låt jäsa i bunken ca 30 minuter. Ta upp degen på oljad bänk (inte mjölad) och baka ut till lussekatter.
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl-16 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite av sockret. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt, ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, rumsvarmt smör, salt och ägg. Tillsätt mjölet och arbeta samman degen. Ta den mindre mängden mjöl om det går, ju kladdigare deg desto saftigare lussekatter!
Låt jäsa i bunken ca 30 minuter. Ta upp degen på oljad bänk (inte mjölad) och baka ut till lussekatter.
Låt jäsa på plåten 30-45 minuter, sätt under tiden ugnen på 225˚C.
Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
om man blötlägger russinen i vatten i nån tim innan man petar ner dom i lussekatterna så blir dom inte lika brända och tråkiga
SvaraRaderaTack för tipset!
Radera