När riset är nykokt pressar man ner det i en smord kakform, gärna en sådan med hål i mitten. Sedan stjälper man upp på ett serveringsfat, så får riset formen av en kaka. I hållet kan man lägga tillbehören, t.ex. kokta grönsaker eller svamp, eller för den delen själva huvudrätten om man t.ex. serverar en köttgryta eller något annat till riset.
Något jag uppskattar med gamla kokböcker är den där halvt bortglömda "vardagsskönheten" även i en så enkel sak som hur riset läggs upp. Man brukar ju säga att vi äter med ögonen...
Vilket fiffgt tips! detta måste jag testa nästa gång vi äter ris till middag!
SvaraRaderaKram
Jag brukar ta en skål eller ett glas av något mindre slag och trycka ner risotton i -eller couscousen eller bulguren - och sen stjälpa upp en portionsstorlek på varje fat. Blir värsta "restaurangserveringen".
SvaraRaderaVad flott, smart idé! =)
Radera