Diska gjutjärnspannan


En gjutjärnspanna med fastbrända matrester kan vara svårdiskad eftersom man inte ska använda diskmedel till sådana. Det kan sugas in i porerna så det hamnar i maten sedan, plus att det ökar risken att maten bränner vid. Fettet ska sitta kvar i pannan till nästa gång.

Rengör i stället gjutjärnspannan - eller grytan - så här:
  • Fyll pannan med vatten.
  • Lägg i några teskedar salt.
  • Låta det koka upp på spisen. 
  • När vattnet svalnat något kan du diska pannan utan besvär.
Efteråt är det bra att smörja pannan, helst när den är varm så det sugs in. Koka upp matolja i pannan, låt svalna och torka bort överflödet. Nu minskar risken att det bränns fast mat fler gånger.

(Bildkälla: Wikimedia commons)

2 kommentarer:

  1. Jag brukar göra så att varje gång jag har stekt något, även i mina vanliga stekpannor, brukar jag avsluta med att koka upp lite vatten i den. Då försvinner den mesta smutsen och den blir väldigt lättdiskad.. =)

    SvaraRadera
  2. Efter att man gjort på detta sätt får man inte glömma att smörja pannan med matfett, så minskar risken att det bränner vid nästa gång!

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook