Själv tror jag inte det finns någon mirakelmetod om man vill banta, utan vill man gå ner i vikt och inte få tillbaka kilona igen måste det få lov att ta tid, och man blir förmodligen tvungen att ändra en del på sin livsstil och på sina matvanor.
Här kommer mina bästa bantningstips när det gäller kosten, som jag dock bara testat på mig själv.
1. Ät mindre portioner.
Det folk som har världens högsta medellivslängd lever i Japan, och ett av deras talesätt sägs vara att man aldrig ska äta sig mer än 80% mätt. Det gäller dock att minska portionsstorleken gradvis! Om man går direkt från att äta två stora portioner till att äta en halv portion kommer kroppen protestera, man blir hungrig, och chansen att man vill småäta ökar.
I stället minskar man portionsstorleken gradvis. Man börjar med att bara ta en portion, sedan successivt mindre och mindre portioner. Är man mer hungrig dricker man i stället ett stort glas vatten. Jag återkommer till vattnet längre ner!
Det smarta med att minska portionsstorleken på det här viset är att magsäcken drar ihop sig i samma takt. Lika väl som man kan vänja den vid att äta mer och mer, kan man göra det omvända. När man vant sig vid små portioner är det väldigt svårt att klämma i sig en hel pizza och man känner att man inte får valuta för pengarna på julbordet. Och det känns BRA!
2. Ät varierat och nyttigt.
Jag är inte rädd för kolhydrater men väljer den långsammare sorten som finns i fullkornsbröd, fullkornspasta, potatis mm. Dessa produkter är ju också bra för magen. Fett är jag inte heller rädd för, fettet är mättande till skillnad från bara kolhydrater, vilket minskar risken för att man småäter. Jag tar ofta smör och grädde i maten, och duttar på olivolja på salladen ibland. Protein är också viktigt för mättnaden, så man får inte glömma att måltiden bör innehålla t.ex. fisk, kött, baljväxter (bönor, linser etc), mjölk eller ägg. Slutligen äter jag mycket grönsaker, detta för att de fyller magen bra (= man äter mindre av det andra), samtidigt som de inte ökar på vikten särskilt mycket.
En bra komponerad måltid blir man mätt av utan att äta så mycket! (se punkt 1 ovan).
Jag försöker också att inte äta så mycket kakor, undvika läsk och avstå från godis. Det lyckas väl sådär bra. Om jag äter något onyttigt försöker jag göra det direkt efter en måltid - då äter man sannolikt inte lika mycket eftersom man är mätt.
3. Ät långsamt.
En orsak att man äter mycket och tar fler portioner än kroppen behöver är att man är väldigt hungrig när man sätter sig till bords och därför äter fort. Mättnadskänslan kommer inte förrän efter en stund, och därför känner man inte att man är mätt när man ätit upp första portionen.
För att undvika det kan man börja med att dricka ett glas vatten, så lugnas värsta hungern. Sedan kan man äta långsamt, tugga noga och vänta in mättnadskänslan. Är man mer hungrig ändå, kan man avsluta med ytterligare ett glas vatten.
4. Drick vatten.
Visst är det gott med läsk, saft, juice etc, och det är nyttigt med mjölk - men en vuxen behöver faktiskt inte så mycket ren mjölk. Jag dricker alltid vatten till lunchen och middagen - mjölk blir det sällan och i så fall i varm choklad eller liknande. Läsk dricker jag på kalas och ibland på helgen.
5. Ät regelbundet och sluta småäta.
Jag äter frukost, lunch, middag och en kvällsmacka (ibland), alltid vid ungefär samma tidpunkt. Då vänjer sig kroppen och man blir bara hungrig strax före måltiderna. Det räcker med tre-fyra måltider för en vuxen som inte tränar eller idrottar särskilt mycket.
Kan man verkligen inte stå ut med hungern mellan måltiderna kan man i nödfall ta en bit morot att knapra på eller ett glas vatten.
6. Det sitter i huvudet!
Mycket av bantning och att gå ned i vikt handlar om psykologi. Man måste ta makten över sin kropp, säga till den att nu är det hjärnan som får lov att bestämma ett tag!
Man måste verkligen vilja förändra sina vanor! Går man inte in i det helhjärtat ("nu SKA jag fixa det!!") är risken stor att man inte fullföljer. Ett bra sätt att få motivation är att tänka ut några bra anledningar att ta tag i sin vikt. T.ex. att man vill minska risken för sjukdomar, bli friskare, gladare, kanske få på sig det där paret byxor man vuxit ur...
Om man intalar sig själv att det bara är psykiskt, är det lättare att stå emot kroppens signaler. T.ex om man känner sig hungrig mellan två måltider, då kan man förklara för sig själv att det inte är farligt att vara hungrig, att kroppen inte behöver mer för där finns gott om reserver. Det är också bra att tala om för sig själv att hungern går över efter en stund - ofta blir man hungrig bara av gammal vana, för att man brukat ta ett mellanmål den tiden. Så småningom ställer kroppen om sig.
Att unna sig något litet gott ibland fungerar för mig - om jag ser det som en belöning, och inte som ett misslyckande. ("Nu får jag ta en halv ruta choklad, för jag har ju faktiskt inte ätit godis denna veckan") Det gäller förstås att äta den där godsaken sakta, bara ta en liten bit, njuta desto mer av den. Och förklara för sig själv att man är en vuxen, mogen person som inte "måste ha" mer gott än så bara för att det står framme.
7. Var snäll mot dig själv.
Är man för hård mot sig själv tror jag risken är stor att man ger upp. Att bestämma att man inte ska äta en enda sötsak mer i sitt liv är ganska hårt... bättre då att bestämma att man ska äta mindre och mindre, färre bitar, bara ta en kaka osv.
Samma med att sluta äta (t.ex. bara dricka pulverdieter) eller helt och hållet utesluta en maträtt man älskar, bara för att den inte är så nyttig. Unna dig att äta av allting, men ransonera tillfällena.
Lite och sällan av det onyttiga, så uppskattar man det desto mer!
Detta var mina bästa tips hur man kan gå ner i vikt - på ett ganska långsamt sätt, men som är snällt mot kroppen och inte känns så betungande.
Vilket är ditt bästa bantningsknep?
Det är precis så här jag gör! Jag kom på här i sist också att svamp borde vara helt ok att småäta. Det innehåller ju väldigt lite kalorier och därför anser många äldre att det inte är tjänligt som människoföda - i alla fall på vissa ställen var det sånt man slängde åt grisarna. Gurka borde ju vara bra också om man verkligen inte kan låta bli att småäta, se bara till att tvätta skalet först!
SvaraRaderaBra tanke där med svamp! Jag älskar ju svamp, ska plocka riktigt mycket i höst då. =) Fast man får passar sig så man inte töjer ut magsäcken igen med all svamp. =)
RaderaJag tycker att ett bra tips är att köpa mindre tallrikar. Då "lassar" man automatiskt på mindre mat. Många äter idag på för stora tallrikar och får därför, logiskt sett, i sig för stora portioner.
SvaraRaderaSen tycker jag att man kan dra ned på frukt som mellanmål. Frukt är nyttigt, men självklart i lagom mängder..de nyttigheter som finns i frukt kan man lika gärna få i sig genom grönsaker (broccoli och spenat är ju sprängfyllda med c-vitamin och fibrer, minus fruktsockret som finns i frukter). Många stressar dessutom med att intensivträna efter jobbet vilket jag inte tror är bra på kroppen. Det är bättre att försöka röra sig lite under hela dagen, t.ex. en kvarts promenad efter lunchen. Martina Haag började ju sin löparkarriär med 13 minuters löpning i början, 13 minuter har nog alla människor tid med ;-)Det behöver inte vara så komplicerat att gå ned i vikt egentligen, så länge man inte känner att det är ett MÅSTE samt att man gör det av rätt orsak. Finns inga genvägar, bara sunt förnuft och balans :)
Smart med mindre tallrikar! Det är ju också så när man serverar t.ex. godis eller snacks, att ju mindre skålen är desto mindre äter folk av innehållet. Underligt men sant!
RaderaHåller också med dig om frukt, tycker det kan bli väl mycket av den varan ibland!
Det där med att träna lite - visst var det på nyheterna häromdagen om att det räckte med typ 5 minuters intensivträning 2 ggr per vecka för att starta fettförbränningen? Tror det var på Aktuellt. Lät ju bra (för mig som inte tränar alls haha).
Vill bara lägga till att jag följt råden ovan i knappt två månader nu och har minskat midjemåtten med 8 cm och höftmåttet med 5 cm. Vikten vet jag inte hur den påverkats för jag har ingen våg. =)
SvaraRaderaMindre tallrik är ett bra tips. Likaså att äta sin frukostyoughurt med müsli med en mindre sked :-)
SvaraRaderaJag brukar äta halva godsaker -om jag kan hitta någon som vill dela.. Det är alltid den första halvan som är godast!