- Skilj gulan från vitan genom att hälla ägget försiktigt genom en tratt. Gulan stannar i tratten medan vitan rinner igenom.
- Ett annat sätt att skilja gulan från vitan är att sticka hål på ägget i båda ändar med en nål. Nu rinner vitan ut medan gulan stannar i skalet, och kan även förvaras så i kylen några dagar.
- Vill du ha ut både gulan och vitan utan att skada skalet, gör som ovan samt pricka även hål på gulan genom det lilla hålet så rinner allting ut. Så får du ett urblåst äggskal att måla och hänga i riset.
- Mineralvatten i äggröran gör den luftigare och porösare.
- Ett tappat äggskal i bunken tar du upp genom att använda resten av skalet som skopa!
- När du ska vispa äggvita, se till att inte någon del av gulan kommer med, annars fungerar det inte. Ser du lite gula kan du fiska upp den med en bit äggskal, eller med en bomullspinne (tops).
- Bästa äggviteskummet får du genom att hälla i några teskedar potatismjöl eller florsocker, samt några droppar pressad citron innan vispningen.
- Vispa äggvitan snabbare genom att tillsätta ett kryddmått salt innan vispningen.
Bildkälla: Wikimedia commons
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar