Tappa björksav och göra kolsyrad björksavsdricka


Jag har skrivit tidigare om att björksav kan hjälpa till att motverka pollenallergi. Nu har jag tagit reda på mer om hur man går till väga, dels för att få fram björksaven ur trädet och dels hur man kan tillaga en god svagdricka av den.

Info om björksav
Förutom att saven som sagt kan motverka pollenallergi är den också väldigt rik på vitaminer och mineraler och bra för magen (svagt laxerande). Förr i tiden hade man sav som en slags hälsodryck efter vinterns vitaminbrist.
VIKTIGT: Man får aldrig tappa sav från andras björkar utan tillstånd. Gör det på din egen mark eller fråga ägaren om lov. Allemansrätten omfattar inte tappning av sav.

Utvinna björksav
Björksaven börjar stiga på våren, från mars-maj beroende på hur långt norrut man bor. Enligt gammal sedvänja börjar man tappa sav när björkens löv är stora som musöron. 

När bladen slagit ut helt ska man sluta tappa sav, då är det viktigt att korka igen hålet noga. Man ska helst inte tappa sav från samma träd oftare än vart 3-4 år för att det inte ska utarmas.


Gör så här:
  • Skär ca 30 cm av en slang. Forma ena änden så att den blir lite oval, så att en spets bildas.
  • Borra ett hål i björkstammen några centimeter in (så att saven börjar droppa), med samma diameter som slangen. 
  • Ta en tom läskflaska, glasburk eller liknande. Doppa ner den ovala änden av slangen i den och bind fast den på björkstammen, och stoppa in andra änden i hålet. Glöm inte att tömma ur saven ur flaskan lite då och då under dagarna.
  • När du inte ska ha mer sav (eller när bladen slagit ut helt på björken) är det viktigt att plugga igen hållet noga med en kork eller avskuren gren eller liknande.
  • Ett annat smart sätt att utvinna sav är också att skära av spetsen på en gren och surra fast flaskan direkt på den!  



    Gör björksavsdryck
    Björksaven är god att dricka som den är, eventuellt smaksatt med lite socker och citron. Har du en sodastream kan du kolsyra den också. 

    Man kan även koka en slags svagdricka av sav, jäst och socker.

    Recept svagdricka på björksav
    (modifierat efter finländskt mjöd (sima))
    • Värm 2 liter björksav till fingervarmt (37 grader).
    • Vispa ner en knivsudd jäst eller torrjäst i den varma saven.
    • Tillsätt 3 dl socker. 
    • Smaksätt eventuellt med 1/2 citron i klyftor.
    • Låt stå övertäckt över natten i rumsvärme så det börjar jäsa.
    • Sila av eventuell citron och tappa upp drickan i rena flaskor (gärna pet-flaskor med skruvkork) och slut till. 
    • Låt jäsa ytterligare 3-4 dygn i rumstemperatur. 
    • Ställ sen i kylskåp, där det håller sig flera veckor.
    Tips 1! Ovanstående är ett svagt recept och den färdiga drycken innehåller knappast någon alkohol, men vill man ha det starkare kan man ta mer jäst och mer socker och jäsa längre tid (några veckor).

    Tips 2! Byt ut sockret mot honung efter smak. Eftersom honung också sägs motverka pollenallergi får man ju dubbel effekt på det viset. :)


    (Bilder: Wikipedia, källa till faktan: Shenet)

    1 kommentar:

    • Arkiv

    • Om Smarta vardagstips

    På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

    OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

    • Sök efter tips

    Följ Smarta vardagstips på Facebook