Här kommer dels ett tips på hur du slipper kladdiga fingrar när du bakar lussekatter och bullar, och dels ett knep för att få extra saftiga lussebullar.
- För att slippa att degen kletar fast sig på händerna och bullarna blir skeva: fukta fingrarna med lite matolja innan du rullar.
Gnid även in bakbordet med olja innan bakningen så slipper du använda mjöl. - För saftigare lussebröd: Använd rumsvarmt smör i stället för smält smör, samt byt ut en del av mjölken mot creme fraiche. På så vis blir bullarna inte lika torra som bakverk med saffran brukar bli och får extra god smak.
SAFTIGA SAFFRANSBRÖD
ca 35 st
50 g jäst
5 dl mjölk
250 g kesella (eller creme fraiche)
100 g rumsvarmt smör
1 g saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
drygt 16 dl vetemjöl
russin till garnering
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Häll lite av mjölken över jästen och rör om så att den löser sig. Häll på resten.
Tillsätt kesella, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett oljat bakbord och knåda smidig. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig.
Jäs övertäckta på plåten ca 40 minuter, sätt under tiden på ugnen på 220 grader. Placera russin som garnering och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-10 minuter.
1 g saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
drygt 16 dl vetemjöl
russin till garnering
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Häll lite av mjölken över jästen och rör om så att den löser sig. Häll på resten.
Tillsätt kesella, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett oljat bakbord och knåda smidig. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig.
Baka sen ut till lussekatter.
Jäs övertäckta på plåten ca 40 minuter, sätt under tiden på ugnen på 220 grader. Placera russin som garnering och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-10 minuter.
Inget illa menat men du verkar ha förutfattade meningar om kladd. Kladd är både roligt och nyttigt, och får mig på gott humör.
SvaraRaderaStäderskan