Få julgranen att hålla längre


Här kommer några tips hur du undviker att julgranen börjar barra med en gång. Tipsen är bland annat hämtade från Skogssverige.se.
  • Se till att granen är färsk. Det bästa är förstås att hugga den själv (vissa handlare erbjuder självplock), men om du köper en färdighuggen, gör det så tidigt som möjligt och förvara den utomhus hemma tills den ska in. Eftersom den har gått in i "vinterdvala" tål den att stå ett tag - dock måste det i så fall vara kallare än 0 grader ute.
  • Är det varmare än 0, ställ i en spann vatten som fylls på regelbundet. 
  • När du tar in granen, gör det om möjligt successivt. Att gå direkt från djupfryst och in i stugvärmen blir en chock, låt den hellre vänja sig i ett kallt utrymme, t.ex garaget eller källaren. Har du inte möjlighet till detta kan du ta in den i badrummet och ställa i en stor spann vatten i badkaret. Duscha grenarna med kallt vatten och se till att spannen hålls fylld.
  • Skär en ny snittyta på granens stam så den kan suga vattnet så bra som möjligt. Ca 2 cm ska sågas bort. För bästa effekt kan du även såga skåror eller borra hål under granens stam. 
  • Granen ska ha mycket vatten. I början får du vattna både morgon och kväll. Välj en stor julgransfot med mycket plats för vatten!
  • Gamla husmorstips är att lägga sockerbitar, sprit/whisky eller magnecyl i vattnet. Experterna menar dock att detta snarast har en försämrande effekt. Andra säger att man ska ha i blomsternäring, men detta medför bara att granen växer - får nya skott. Och det kanske man inte vill ha på en julgran... Själv har jag fått bäst effekt av enbart vatten. 
  • Ska du resa bort några dagar över julen och vill undvika att mötas av drivor av barr när du kommer hem kan du ordna en självbevattning till julgranen: Ta en stor spann och fyll med vatten. Dra en remsa filttyg, wettexduk eller yllegarn från spannen ner i julgransfoten. Nu sugs vatten från spannen ner till granen när den dricker.

1 kommentar:

  1. Smarta vardagstips5 januari 2011 kl. 19:51

    Måste bara kommentera detta själv, förra året följdes inte ovanstående tips, granen kom in från djupfryst direkt in i varma vardagsrummet och vi hade bara en pytteliten julgransfot. Vid nyår var det ett tjockt lager barr under granen och den var nästan brunfärgad. :( Ut åkte den, och lämnade kvar drivor av barr i hela huset.

    I år följde jag råden ovan (utom det med att borra hål), och se, nu är det snart trettonhelg och granen har knappt tappat ett enda barr. :)

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook