Problem med getingar? Ofta ingår gratis bekämpning i hemförsäkringen, men om de bor t.ex. i ett uthus brukar man få lösa det själv.
Utrota getingbon:
- Den bästa metoden verkar vara att dammsuga upp getingarna en och en när de kommer ut ur boet. Håll dammsugarmunstycket stilla så uppfattas det inte som ett hot, så de går inte till anfall. Slut till dammsugarpåsen efteråt och elda upp den, eller lägg i frysen först och sedan släng i brännbart.
När alla getingar och drottningen är döda dör larverna i boet, så det blir inga nya getingar där. - Upptäcker du ett getingbo i slutet på säsongen (oktober-november) kan du lika gärna låta boet vara kvar. Vid första frosten självdör nämligen alla getingarna och endast drottningen övervintrar. Och nästa år bygger hon boet på en ny plats.
Lindra getingstick:
- Smörj bettet med smärtstillande salva, t.ex. xylocain, eller lös upp en värktablett i lite vaselin eller vatten och badda på.
Mot närgångna getingar:
- De flesta förespråkar att man ska sitta helt stilla, men min erfarenhet är faktiskt att det är bättre att schasa bort dem. De är ganska lättskrämda, så om man slår efter dem med en tidning eller flugsmälla brukar de bli rädda och ge sig av. Jag gör alltid så, och enda gången jag blivit stucken var när jag råkade sätta mig på en redan död geting i en soffa. :)
Getingar är dessutom lätta att döda, även ett ganska lätt slag i luften brukar få dem att tuppa av. Ha alltid en flugsmälla med till stranden!
Här har jag skrivit ett tidigare inlägg om hur man utrotar getingar och andra kryp.
Ett bra sätt att schasa bort getingar, som jag lärt mig av en Gambisk man, som fungerar är att knäppe med fingrarna. Det gillar de inte alls, flyger iväg 9 gånger av 10 :)
SvaraRaderaOm du försöker schasa iväg en geting uppfattas du som ett hot, och den försvarar sig och sitt bo naturligtvis. En enskild geting, ett bi eller en humla får man att försvinna genom att blåsa på den. Det är koldioxiden i andedräkten som säger åt insekten att nu finns det risk att bli uppäten. Detta fungerar dock INTE på t.ex. bromsar eller myggor, som använder koldioxiden för att hitta dig.
SvaraRadera