Skaffa en rymlig frys! Massor av matvaror går att frysa in och håller sig länge på det sättet, så slipper du handla lika ofta.
Försök sen att så ofta som möjligt tina maten i kylskåpet. Mat mår bäst av att tina långsamt, dessutom spar man energi eftersom de frysta matvarorna hjälper till att hålla kylen kall.
Här kommer fler tips:
Frukt och bär:
- Har du plockat bär på sommaren är det gott att frysa in överskottet. Sockra eventuellt lite (inte nödvändigt) och lägg i påsar eller burkar. Sen är det bara att tina och äta med mjölk eller en klick grädde. Eller riv lite choklad över och sätt i ugnen några minuter. Mums!
- Bra att veta: Blåbär och björnbär blir precis som färska när man tinat dem, medan jordgubbar och hallon blir lite mosiga av frysningen.
- Äpplen är också mycket bra att frysa. Jag brukar kärna ur mina och skära i tunna klyftor, de blir då nästan som färska fast lite "torrsega" när man tinar dem. Otroligt smidigt när man vill göra äppelpaj att bara plocka fram de färdiga klyftorna ur frysen!
Grönsaker och kryddor:
- Hackad lök går utmärkt att frysa. Köp på sommaren när de är färska och goda, och finhacka allt på en gång. Så slipper du allt lökhackande resten av året! Du kan använda mixern så går det snabbare att hacka. Tänk på att lägga löken i dubbla plastpåsar, eller i en påse inuti en burk, eftersom den starka lukten kan sprida sig till andra matvaror.
- Purjolök har jag också alltid i frysen, strimlad och klar. Använd dubbla påsar precis som med löken.
- Persilja, dill och andra kryddor går ju att köpa färska i kruka eller knippe hela året om, men om du fryser in har du det alltid hemma och slipper onödiga vändor till affären. Och odlar du eget på sommaren är frysen bästa sättet att ta vara på överskottet.
Jag brukar klippa ner kryddorna med saxen direkt från knippet ner i en fryspåse, men man kan ju också hacka med kniv eller mixa.
- Smör går fint att frysa, det blir precis som färskt när man tinat det.
- Överbliven mjölk, fil, grädde etc går också bra att frysa, dock kan konsistensen bli annorlunda efteråt så mjölken kan se lite konstig ut och grädden tror jag inte går att vispa. Men till bakning och matlagning fungerar de utmärkt!
- Frys köttfärsen utplattad till tunna plattor i fryspåsar. Tar minimalt med plats i frysen, och tinar snabbt när man ska använda det! Tänk på att färs med fläsk i (som blandfärs) bara håller sig ca 3 månader i frysen. Vi brukar välja nötfärs i stället som håller sig 1 år eller mer.
- Köp kött i storpack och frys in uppdelat i mindre påsar. Kolla priserna, ibland kan man köpa kött med kort bäst-föredatum för halva priset.
Bröd:
- Förläng hållbarheten på bröd, fikabröd och mjuka kakor genom att frysa dem. Jag brukar ta fram ett par skivor åt gången av favoritbrödet så är det alltid som nybakt till frukosten.
- Kaffepaket kan man också frysa, smaken sägs hålla bäst om det förvaras så kallt som möjligt. Öppnade paket kan förvaras i en påse eller burk i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar