Guide: Hur man förvarar färsk frukt och grönsaker


Här är några tips för att få fina, fräscha frukter och grönsaker som håller sig länge:
  • Ett äpple i potatispåsen sägs hindra potatisarna från att börja gro.
  • Förvara äpplen, päron och jordgubbar i kylskåpet och inte i rumstemperatur, eftersom de annars lätt blir övermogna.
  • Förvara aldrig bananer i kylskåpet, då blir de svarta!
  • Tomater trivs bäst i rumstemperatur, de får mycket godare och sötare smak. Lägg dem i en skål, ligger de i en påse kan de börja mögla.
  • Pumpa och squash förvaras också bäst i rumstemperatur, t.ex. skafferiet. I kylskåpet kan de bli mjuka, svampiga och börja mögla.
  • Gurka förvaras bäst inlindad i plastfolie eller i en sluten plastpåse. Det är därför butiken plastar in gurka. 
  • Uppskuren lök kan skapa dålig lukt i hela kylen. Förvara i en tät burk så håller den sig fräsch flera dagar utan att sprida lukt.
  • Låt omogen avokado ligga framme i rumstemperatur, gärna bredvid andra frukter som då påskyndar mognaden. Så snart avokadon är mjuk bör den dock flyttas till kylskåp för när den väl mognat blir den snabbt övermogen!
  • Purjolök kan med fördel frysas, gärna färdigskuren, så är det bara att ta fram så mycket som behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook